Juridisk hjälp genom skilsmässan

Att genomgå en skilsmässa är ofta en känslomässigt och juridiskt komplex process. Det är en tid som kan vara präglad av osäkerhet och frågor kring allt från egendomsfördelning till vårdnad, boende och umgänge om barn. För att underlätta denna process och undvika vanliga fallgropar kan det vara ovärderligt att ta hjälp av en erfaren jurist.


En av de vanligaste frågorna vi möter är hur egendom ska fördelas mellan makarna vid en skilsmässa. I Sverige gäller som huvudregel att allt giftorättsgods ska delas lika mellan makarna, om inget annat har avtalats genom ett äktenskapsförord. Det är därför viktigt att veta vad som räknas som giftorättsgods och vad som är enskild egendom. Giftorättsgods omfattar i princip all egendom som inte är enskild egendom, vilket innebär att det inkluderar både fastigheter, bilar, sparande och till och med vissa pensionsrättigheter. Det är viktigt att notera att även om en viss tillgång är registrerad i endast en av makarnas namn, kan den ändå betraktas som giftorättsgods och därmed ingå i bodelningen.


Enskild egendom är undantagen från bodelningen och behålls av den maken som äger egendomen. Egendom kan klassificeras som enskild genom ett äktenskapsförord, vilket är ett juridiskt avtal som makarna ingår innan eller under äktenskapet. Egendom kan också bli enskild genom att den erhållits som gåva eller arv med specifika villkor om att den ska vara enskild.


Vid en skilsmässa uppstår ofta frågan hur barnets boende ska regleras. Beroende på barnets ålder och övriga omständigheter finns det flera olika lösningar. För att undvika en konflikt i framtiden är det därför bra att upprätta en överenskommelse om vilken förälder som ska ha boendet vilka dagar eller veckor samt när överlämning ska ske m.m.


Vi får också ofta frågor om hur processen för en skilsmässa går till rent praktiskt. Det första steget är att ansöka om skilsmässa hos tingsrätten, vilket makarna kan göra själva eller gemensamt. Om båda makarna är överens och det inte finns minderåriga barn, kan skilsmässan genomföras relativt snabbt. Om det däremot finns barn under 16 år eller om en av makarna inte vill skiljas, blir det en betänketid på sex månader innan skilsmässan kan gå igenom. Bodelning kan
dock ske så snart en ansökan om skilsmässa inkommit till tingsrätten.


Vi på Fjällmans Juridik kan hjälpa er gemensamt som par för att navigera genom bodelningsprocessen, eller dig som behöver hjälp enskilt för att säkerställa att dina rättigheter tas tillvara under skilsmässan.


Kontakta oss för att boka en konsultation och få mer information om hur vi kan hjälpa er som ska genomgå en skilsmässa eller dig som önskar vidare hjälp hur du påbörjar processen på ett så smidigt sätt som möjligt.