Frågor & svar

Dödsfall

Internationella arv

 

Fråga:
Vad sker med min kvarlåtenskap vid mitt frånfälle? Jag är Norsk och Polsk medborgare men flyttade till Sverige som pensionär där jag äger en villa. I Sverige har jag en syster som har två vuxna barn. I Norge har jag tre barn samt en bror och syskonbarn. I Polen har jag en syster samt kusiner. Vem ärver mitt hus när nu släktingar är spridda över 3 olika länder?

Klander av bouppteckning

 

Fråga:
Hur ska jag gå till väga om jag anser att en felaktighet föreligger i en bouppteckning? Jag undrar även om det är sedvanligt/rätt att göra en bodelning inom äktenskap som förändrar arvsbilden?

 

Vad händer med den gemensamma sommarstugan om vi dör?

 

Fråga:
Vi är tre syskon som sedan många år ägt en sommarstuga tillsammans som vi fick som enskild egendom av våra föräldrar. Vi börjar bli lite till åren och undrar nu vad som händer med stugan när vi avlider. Vi har män, barn och barnbarn alla tre.

Särkullbarn och rätten till enskild egendom

 

Fråga:
Min make har nyss gått bort och vi hade ett äktenskapsförord som innebar att vår fastighet skulle vara min enskilda egendom. Nu hävdar hans barn (särkullbarn) att de har rätt till en del av fastighetens marknadsvärde. Är det så? Och i så fall, är det arvslott eller laglott de har rätt till?

Familjerättsliga avtal i olika länder

 

Fråga:
Hejsan, jag är holländska och skriven i Holland, min man är svensk och skriven i Sverige. Jag pendlar mellan Holland och Sverige. Vi gifte oss i Holland och vi har ett äktenskapsförord och ett testament registrerat i Holland. Testamentet handlar om en bostad med tomt här i Sverige. Är det bättre och säkrare om vi gör ett nytt testament här i Sverige, om vi inte vet om det Holländska testamentet gäller i Sverige, Holländsk rätt vs Svensk? Vi har inga gemensamma barn, och min mans 2 barn har såväl Holländska och Svenska nationaliteter (de bor i Holland). Om jag ska bli arvtagare måste jag skriva in mig i Sverige ?

Hur får man reda på om ett testamente finns?

 

Fråga:
Hur får man reda på om ett testamente finns efter min svärfar?

Gifta

Enskild egendom vid dödsfall

Fråga:
Jag undrar vad som händer om man skriver ett äktenskapsförord som innebär att viss egendom blir enskild. Gäller äktenskapsförordet både vid skilsmässa och om någon av makarna dör? Är det den efterlevande maken eller de gemensamma barnen som kommer ärva den enskilda egendomen?

Äktenskapsförord

 

Fråga: 
Fastighet med lagfart 50:50 med olika kontantinsats, som regleras med ett skuldebrev ställt till parten med högst kontantinsats. Måste skuldebrevet ingå som enskild egendom för denna parten i äktenskapsförordet? I äktenskapsförordet ingår fastigheten som enskild egendom bara ”andel i fastighet x” för respektiv part (definierad som 50% via lagfarten).

Enskild egendom

 

Fråga:
Vad är enskild egendom?

Gåva av fastighet

 

Fråga:
Jag vill ge halva min fastighet i gåva till min man, vad bör jag tänka på?

Skilsmässa

Måste man göra en bodelning?

 

Fråga:
Måste man göra en bodelning?

Övrigt

Arbetar ni med skatterätt?

 

Fråga:
Arbetar ni med skatterätt?