Vad innebär en vårdnads-, boende- och umgängestvist?

En vårdnads-, boende- och umgängestvist (VBU) kan vara en av de mest påfrestande och känslomässigt utmanande situationerna för föräldrar. Ofta uppkommer frågor om vårdnad, boende och umgänge i samband med att föräldrar separerar. Ett gott samarbete behöver till för att fatta beslut om hur barnens vistelse hos föräldrarna ska se ut. Besluten ska fattas med barnets bästa i fokus.

Gemensam vårdnad innebär att båda föräldrarna delar ansvaret för barnet och fattar gemensamma beslut kring uppfostran, utbildning och hälsovård. Detta kräver ofta god kommunikation och samarbete mellan föräldrarna. Ensam vårdnad innebär att en förälder har det fulla ansvaret och rätt att fatta beslut utan att behöva konsultera den andra föräldern. Ensam vårdnad är framför allt aktuellt om den andra föräldern anses olämplig eller om det finns konflikter som gör samarbetet omöjligt.

Även om en förälder ensamt har vårdnaden är huvudregeln ändå att det, med bakgrund av barnets bästa, är viktigt att barnet delvis bor eller har ett fast umgänge med den andra föräldern.

När föräldrar inte kan enas om frågor kring om vårdnaden, vart barnet ska bo och hur umgänget i övrigt ska se ut kan det leda till konflikter som påverkar såväl föräldrar som barn. När föräldrarna inte har möjlighet att komma överens på egen hand tar många hjälp av ombud för att få hjälp att komma överens. Om ingen samförståndslösning kan nås kan det slutligen innebära att domstolen får avgöra den tvistiga frågan.

För kostnaden svarar vardera föräldern som huvudregel för sina egna kostnader för tvisten i vårdnad-, boende och umgänge. Det är inte ovanligt att föräldrar känner stress över att inte kunna bära de kostnader som kommer av att tvista i domstol med hjälp av ombud. Den ekonomiska stressen riskerar att missgynna den ekonomiskt svagare parten, då denne inte har möjlighet att få samma hjälp av någon med juridisk kunskap i området som talar för dennes sak. Det finns möjlighet att få hjälp med ersättning av dessa kostnader, genom rättsskydd eller rättshjälp.

Boka ett möte hos oss så går vi igenom hur en vårdnads-, boende- och umgängestvist fungerar samt ser över finansieringen.