Tvist

Vid tvist hjälper vi dig också med finansiering genom rättsskydd eller rättshjälp. Vi på Fjällmans Juridik drivs av ett stort engagemang för att tillvara ta dina och dina barns intressen. Du är varm välkommen att höra av dig!

Arvstvist

När en nära anhörig går bort kan det vara en känslosam tid, och det är inte ovanligt att det uppstår oenigheter om hur arvet ska fördelas mellan de efterlevande. En arvstvist innefattar alla slags konflikter som rör arv och testamente. Det kan handla om frågor som hur dödsboet ska skötas, hur tillgångarna ska värderas, eller om ett testamente är giltigt och hur det ska tolkas. Ibland kan det också uppstå frågor om gåvor eller förskott på arv som getts innan dödsfallet, eller om muntliga löften om arv som inte nämns i testamentet. Dessutom kan det uppstå tvister om laglotten har blivit kränkt. Tvisten kan också handla om vem som ska ärva en viss egendom eller hur man ska hantera egendom som ärvs gemensamt.

Boutredningsman och skiftesman

För att minska risken för en arvstvist kan man ansöka hos tingsrätten om att få en boutredningsman utsedd. Boutredningsmannen tar då hand om dödsboet, vilket innebär att de efterlevande inte själva behöver hantera det praktiska. Om tvist uppstår när arvet ska fördelas kan man istället ansöka om att en skiftesman utses av tingsrätten. Både boutredningsman och skiftesman kan besluta om tvångsskifte om arvingarna inte kommer överens. Ett sådant beslut kan överklagas genom rättslig prövning i tingsrätten.

Juridisk hjälp vid arvstvister

Innan eller om en tvist uppstår är det klokt anlita ett ombud som kan hjälpa reda i alla omständigheter och företräda dina intressen. Vi rekommenderar en inledande timmes rådgivning för att fastställa hur du bäst går vidare i ärendet.

Barns vårdnad, boende, umgänge

När det kommer till vårdnad, boende och umgänge med barn, är det avgörande att alltid fokusera på barnets bästa Det finns ingen generell definition av vad som är bäst för ett barn, utan varje situation måste bedömas individuellt. Föräldrar bör försöka hålla känslor som uppstått vid en separation utanför tvisten och inte använda barnet som ett verktyg. Målet bör vara att hitta den bästa långsiktiga lösningen för barnet, genom att samarbeta och ha en öppen dialog med den andra föräldern.

Vårdnad

Gemensam vårdnad innebär att båda föräldrarna delar ansvaret, även om de inte bor tillsammans. Det är den vanligaste vårdnadsformen, även efter skilsmässa.
-Ensam vårdnad ges till en förälder när gemensam vårdnad inte fungerar på grund av exempelvis konflikter. Detta betyder dock inte att den andra föräldern förlorar rätten till umgänge med barnet.

Barnets boende:

– Barn kan bo växelvis hos båda föräldrarna, till exempel varannan vecka, eller ha sitt huvudsakliga boende hos en förälder.
– Små barn kan ha kortare boendeintervaller, till exempel en 2-2-3-lösning för att behålla kontakten med båda föräldrarna.
– Om föräldrarna inte kan komma överens kan domstol fastställa boendet.

Barnets umgänge:

– Det är barnets rätt att ha umgänge med båda föräldrarna, inte föräldrarnas rätt att träffa barnet. Domstolen kan reglera umgänget om föräldrarna inte når en överenskommelse. I vissa fall kan umgänget begränsas om det finns allvarliga risker, såsom våld eller missbruk.

Sammanfattningsvis är samarbete och fokus på barnets bästa det viktigaste vid tvister som rör barn. Om en överenskommelse inte är möjlig, finns juridiskt stöd att få. Innan eller om en tvist uppstår är det klokt anlita ett ombud som kan hjälpa reda i alla omständigheter och företräda dina intressen.

Vi rekommenderar en inledande timmes rådgivning för att fastställa hur du bäst går vidare i ärendet.