Viktigt för sambor

Idag väljer allt fler att leva som sambor istället för att gifta sig. Man lever ihop, delar hushåll och bostad. Man köper toapapper ihop, lagar mat och kramas i soffan. Er ekonomi börjar sammanflätas. Man kanske är skrivna på olika adresser men rent juridiskt spelar det ingen roll.

När ni blir sambor börjar sambolagen gälla för er oavsett om ni vill det eller inte. Enligt lagen ska ni dela lika på möbler och bostad vid en separation. Det spelar ingen roll vem som äger bostaden, vem som har betalat, vem som står på kontraktet osv. Som sambo har du rätt till halva värdet. Vissa känner inte till sambolagen, andra tycker att den är rättvis, några tycker att den är orättvis.

Kanske har ni betalat olika insatser i ert boende. En av er har sålt en tidigare bostad med vinst, en av er har lånat eller fått pengar av sina föräldrar. Att insatserna ser olika ut kan bero på många olika orsaker. Om ni inte vill dela bostad och möbler till hälften vid en separation är lösningen ett samboavtal.

Sambor bör alltid rådgöra med en jurist och frågorna vi jurister får är många. Vill vi dela bostaden till hälften? Kan min sambo ha rätt att ta över bostaden vid en separation? Vad händer om min sambo dör? Vad gäller när man är sambo och har barn? Våra svar anpassas efter dina specifika omständigheter.